Ekonomi

Apple’a Çin şoku

Genel bilançosunda beklentileri aşan teknoloji devi Apple, Çin’de düşen gelirleriyle yatırımcılarını endişelendirdi. Apple’ın Çin satışları 30 Aralık’ta sona eren çeyrekte yüzde 13 düşüşle 20,8 milyar dolara geriledi.

Böylece Apple’ın Çin’deki en düşük geliri, 2020’den bu yana Aralık’ı kapsayan çeyrekte gerçekleşti. Analistler, Apple’ın Çin’de 23,5 milyar dolar gelir elde etmesini bekliyordu.

Apple CFO’su Luca Maestri, Çin’deki satışlardaki düşüşten memnun olmadıklarını belirtirken, gelir büyümesinin de bu çeyrekte yatay seyredeceğini öngördü. Apple’ın gelirleri, Çin’deki teşviklere rağmen yavaşlayan tüketim harcamaları ve sert rekabet nedeniyle yavaşlıyor. Huawei’nin yeni nesil telefonları piyasaya sürerek Çin’deki siparişlerini yüzde 36 oranında artırması, Apple’ın satışlarındaki yavaşlamayı açıklıyor.

Çin’deki düşüş aynı zamanda Apple’ın genel bilanço başarısını da gölgeledi. Şirket, söz konusu çeyrekte gelirini analist beklentilerinin üzerinde yüzde 2,1 artırarak 119,6 milyar dolara ulaştı. Buna karşılık Apple hisseleri vadeli işlem piyasasında yüzde 3’ten fazla düştü.

Teknoloji devlerinde pozitif bilanço

Perşembe günü bilançolarını açıklayan ve “Muhteşem Yedi” şirket arasında yer alan Meta Platformlar ve Amazon, iş gücü kesintileri başta olmak üzere uyguladıkları maliyet tedbirlerinin meyvelerini 2023’te aldı.

Facebook ve Instagram gibi platformları bünyesinde barındıran Meta, 2023 yılının son çeyreğinde 40,1 milyar dolar gelir ve 14 milyar dolar kârla beklentileri aştı.

Tarihinde ilk kez hisse başına 50 sent temettü dağıtacak olan Meta, 50 milyar dolarlık hisseyi geri almayı planladığını da duyurdu. Vadeli işlem piyasasında emtia hisseleri yüzde 14’ten fazla arttı. Amazon aynı çeyrekte gelirini yüzde 14 artırarak 70 milyar dolara çıkardı. Amazon’un gelir artışı, harcama artış oranının neredeyse iki katı kadar hızlı oldu. Amazon hisseleri vadeli işlemler piyasasında yüzde 7’den fazla yükseldi.

Meta, 2023’te işçi sayısını yüzde 22 azalttı ve Amazon, 2022’de başlattığı maliyet tedbirleri kapsamında geçen yıl 35 bin çalışanını işten çıkardı.

ula-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu