Haber

BM, Etiyopya’daki Güvenlik Durumuyla İlgili Endişelerini İfade Etti

Etiyopya’daki Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası İnsan Hakları Uzmanları Komitesi, Etiyopya’nın kuzeybatı bölgesindeki ve özellikle Amhara’daki korkunç güvenlik durumundan duyduğu derin endişeyi dile getirdi.

BM İnsan Hakları Konseyi’nden Komisyon adına yapılan yazılı açıklamada, Etiyopya’da 4 Ağustos’ta olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiği hatırlatıldı.

Önceki olağanüstü hal kararlarının insan hakları ihlallerini beraberinde getirdiği hatırlatılan açıklamada, Etiyopya hükümetine uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda “zorunluluk, orantılılık ve ayrımcılık yapmama” ilkelerine uyma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Etiyopya’nın kuzeybatı bölgesinde, özellikle Amhara’da kötüleşen güvenlik durumundan derin endişe duyuyoruz. Tüm tarafları insan haklarına saygı duymaya, şiddeti azaltmak için adımlar atmaya ve farklılıkların barışçıl çözümü için süreçlere öncelik vermeye çağırıyoruz.” söz konusu. ifadeler yer aldı.

BM İnsan Hakları Konseyi, 17 Aralık 2021’de Etiyopya’daki Uluslararası İnsan Hakları Uzmanları Komisyonu’na ülkedeki uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası mülteci hukuku ihlallerine ilişkin kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma yürütme yetkisi verdi.

Etiyopya’daki çatışmalar

Etiyopya’da federal hükümet, Kasım 2022’de Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile bir barış anlaşması imzaladı ve bölgedeki tüm örgütleri silahsızlandırmaya başladı. Ancak federal hükümetin talimatlarına uymayan “Fano” adını taşıyan milisler silah bırakmayı reddederek orduyla çatışmaya girdi.

Federal hükümet, Amhara bölgesinde ordu ile yerel milisler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle 4 Ağustos’ta olağanüstü hal ilan etti ve 7 Ağustos’ta Amhara’nın bazı bölgelerinde kontrolü kaybettiğini ilan etti.

Bugün Etiyopya ordusunun Amhara’da silahlı gruplar tarafından ele geçirilen bölgeleri geri aldığı bildirildi.

Etiyopya Büyük Devleti Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Amhara’nın Bahir Dar ve Gonder başta olmak üzere birçok bölgesinde güvenliğin sağlandığı ve silahlı grupların geri çekildiği belirtildi.

bala-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu