Haber

Çevre Bakanı: İklim değişikliği felaketler zincirine yol açıyor

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Çok fazla üretiyoruz ve kirletiyoruz. Sonuçta bir felaketler zinciri bizi bekliyor. Yüce Allah bu dünyayı dengeliyor. Biz bu dengeyi bozarsak o zaman bir felaketler zinciri olur” dedi. Yüce Allah’ın dilemesi ve emriyle tabiat “O bir azizdir. O cömerttir. Binlerce yıldır bu tavrını cömert bir tavırla, sizden hiçbir şey istemeden sürdürdü. Peki ne yapıyoruz? Biz alıyoruz. Fayda sağlıyoruz. Hayatımıza devam ediyoruz. Ama biz ona ihanet ediyoruz” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki çeşitli programlara katılmak üzere memleketi Kayseri’ye geldi. Bakan Özhaseki, kentte ilk kez bir otelde gerçekleştirilen Kentsel Yeşil Alanların Sürdürülebilir Yönetimi Çalıştayı’na katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş, Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Ayşe Böhürler, Bayar Özsoy ve Şaban Çopuroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve ilgili bürokrat ve akademisyenler katıldı. Bakanlık programa katıldı. .

İklim değişikliğiyle mücadele konusuna da değinen Bakan Özhaseki, “Türkiye’nin özellikle Akdeniz havzasında yer alması nedeniyle son yıllarda iklim değişikliği ve kuraklıktan etkilenebilecek bir bölgede bulunduğunu özellikle bilelim ve altını çizelim. Bilimsel araştırmalara göre Akdeniz havzası sanayi döneminden sonra 150 yıllık bir döneme girmiştir.” Dünya sıcaklığı 1 derece arttı. Allah korusun 2 derece artarsa ​​gıda krizleri başlar. Gıda krizleri başka tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Geçimini sağlayamayan insanlar göç etmek zorunda kalıyor. Göçlerin başladığı ortamda savaşların başladığını ve dünyayı bir felaketin beklediğini söyleyebiliriz. Eğer dünya 3’e çıkarsa, dünya yaşanmaz hale gelir” dedi.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN EN BÜYÜK NEDENİ ÇEVRE KİRLİLİĞİ’

İnsanın doğaya ihanet ettiğini belirten Mehmet Özhaseki, “İklim değişikliğinin en büyük nedeninin sanayi devrimiyle başlayan çevre kirliliği olduğunu hepimiz biliyoruz. Çok fazla üretip kirletiyoruz. Bunun sonucunda bir felaketler zinciri bizi bekliyor. Cenab-ı Hak bu dünyayı dengeliyor, biz bu dengeyi bozarsak.” İşte o zaman felaketler zinciri karşımıza çıkıyor. Doğa, Yüce Allah’ın dilemesi ve emriyle bir koruyucudur. Cömerttir. Size her gün sabah güneşini ücretsiz olarak verir. Bir süre sonra yağmur yağdırır. Rüzgarlar geliyor. Toprak size besin alabileceğiniz nemi verir. Senden hiçbir şey istemeden. Binlerce yıldır bu durumunu cömertçe sonuna kadar sürdürmüştür. Peki ne yapıyoruz? Biz alıyoruz. Fayda sağlıyoruz. Hayatımıza devam ediyoruz. Ama biz ona ihanet ediyoruz. Toprağı, suyu, havayı kirletiyoruz. Elbette bunun sonuçları da var. Artık tüm dünya bu konuda endişeli. “Büyük bir titizlikle büyük bir çaba sarf ediliyor” dedi.

‘İKLİM KANUNUNU HAZIRLADIK’

Paris İklim Anlaşması’na ilişkin konuşan Özhaseki, “Biz oradaki yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Özellikle 2053 yılı için sıfır emisyon hedefimizi açıkladık. Artan emisyonları 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltma taahhüdümüz de vardı. Bu konuda iklim yasasını hazırladık ve güncelliyoruz. Önümüzde olağan meclis toplantısı var.” İnşallah çalışma döneminde de iklim kanununu çıkaracağız. Yeşil alan ölçümleri ve ekolojik koridorlar açısından yüzdemiz her geçen gün artmaya devam ediyor. Şehirlerimizi sıfır atıkla uyumlu, inşa ettiğimiz evlerde iklim dostu olacak şekilde inşa etmeye çalışıyoruz. Elimizden attığımız katı atığın büyük bir kısmı, “Büyük bir kısmı çöp depolama alanlarına gidiyor. Ayrıştırılıyor ve bir kısmı da geri kazanım olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

‘SIFIR ATIKLA 432 MİLYON AĞACI KESİLMEKTEN KURTARDIK’

Sıfır atık konusuna da değinen Özhaseki, “Bu konuda 20 milyon kişiye eğitim verdik. Artık ülkemizin birçok yerinde belediyelerimiz atılan atıkları değerlendiriyor. Ayırıp geri kalan organik kısmı geri dönüştürüyorlar.” sıfır atık konusunda doğaya örnek ve yol gösterici olacak bir gübreye dönüşecek. Yıl 2023.” Evlerimizden attığımız atıkların yüzde 35’ini değerlendirdiğimizi belirttik. Ancak bu yeterli değil. Hedefimiz 2035 yılına kadar dışarıda kalan atıkların en az yüzde 60’ını sıfır atık halinde, doğaya zarar vermeden ve çöp olarak biriktirmeden temizlemek. Toplanan bu atıklar, bu birkaç yılda bile ekonomiye 96 milyar liralık getiri sağladı. Sadece kağıt atıklarına yönelik yaptığımız bu çalışmalar sayesinde 432 milyon ağacın kesilmekten kurtulduğunu belirtiyorum. Uluslararası alanda bu çabalar devam ederken, Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konudaki çalışmalarıyla 30 Mart, Birleşmiş Milletler’de uluslararası sıfır atık günüdür. “İlan edildi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu