Haber

Depremde 60 kişinin hayatını kaybettiği bina ruhsatsız ve projesiz yapılmış.

Depremde 60 kişinin hayatını kaybettiği bina ruhsatsız ve projesiz yapılmış.

DİYARBAKIR – Kahramanmaraş merkezli Diyarbakır’da 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonucu 60 kişinin hayatını kaybettiği Yoldaş Apartmanı için kapsamlı bilirkişi raporu hazırlandı. Binanın ruhsatsız ve projesiz yapıldığı belirlendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının kentte meydana gelen depremde yıkılan binalardaki eksikliklerin tespitine ilişkin başlattığı soruşturma, bir savcı yardımcısı ve “Deprem Araştırma Bürosu”nda görev yapan üç savcı tarafından yürütülüyor.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından oluşturulan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporun yanı sıra, kapsamlı rapor için savcılığın talebi üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilen 6 kişilik bilirkişi heyeti incelemesini tamamladı. Merkez Bağlar semtindeki Yoldaş Apartmanı’nın.

Deprem sonrası bölgede yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan kapsamlı raporlar, binadan alınan numunelerin laboratuvar sonuçları, binaya ait arşiv kayıtları ve projeler inceleme dosyasına eklendi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremde 60 kişinin yaşamını yitirdiği 1994 yılında inşa edilen Yoldaş Apartmanı’na ilişkin hazırlanan raporda, binanın “belediye arşiv dosyası” olmadığı belirtildi. “, dolayısıyla yapı ruhsatı ve ruhsata eklenmesi gereken mimari, statik betonarme ve tesisat projeleri yoktur. azimli.

Binanın 1975 deprem yönetmeliğinde tanımlanan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında dahi, beton karot numuneleri belirtilen sınıfı karşılamamaktadır, betonarme imalatları 1975 deprem yönetmeliğindeki yapım şartlarına uygun yapılmamıştır. TS500 ile yapılmış olup, bodrum katta kolon kesme ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. saptanmış.

Raporun sonuç bölümünde ise “Yoldaş Apartmanı’nın ruhsatsız ve projesiz yapılması, donatı özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve personel hataları nedeniyle yıkıldığı ve binanın kontrolsüz inşa edildiği” sonucuna ulaşıldı. • Yapıya izin veren gerekli yasal işlemleri yapmayan ilgili belediye ve varsa diğer kurumların yetkililerinin sorumlu olduğu, yapıyı yapan yapı müteahhidinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır. projesiz, ruhsatsız ve kontrolsüz yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu