Haber

İngiltere adına casusluk yapmakla suçlanan eski Savunma Bakan Yardımcısı İran’da idam edildi

İran’da İngiltere adına casusluk yaptığı iddiasıyla idam cezasına çarptırılan eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi idam edildi.

İran Yargısına bağlı Mizan Haber Ajansı’nın haberine göre, “İngiliz hükümeti istihbarat servisi adına casusluk yapmak, ülkenin iç ve dış güvenliğine karşı kapsamlı faaliyetlerde bulunmak ve dünyada fesat çıkaran, idam edilmiştir.” terimler yer aldı.

Haberde, Akbari’nin İngiliz istihbarat teşkilatı ajanlarıyla birçok kez görüştüğü ve bu görüşmeler sırasında aralarında İranlı bilim adamlarının da bulunduğu 178 kişi hakkında İngiliz ajanlarına para karşılığında bilgi verdiği bildirildi.

Akbari’nin, 27 Kasım 2020’de başkent Tahran’da suikasta kurban giden bilim adamı Muhsin Fahrizade’yi İngiliz casuslarıyla yaptığı görüşmelerde “kilit teknik figür” olarak tanıttığı bildirildi.

Mizan Haber Ajansı, 11 Ocak’ta Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Ali İstek Akbari’nin bir süre önce İngiltere adına casusluk yapmaktan tutuklanarak hapse atıldığını duyurdu.

Bu süreçte yargılanarak ‘casusluk’ suçundan yargılanan Akbari’nin mahkemece idam cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Sanığın karara itirazının ardından belgenin Yargıtay’a intikal ettiği, Yargıtay’ın da itirazı reddederek Akbari’nin idam cezasını onadığı belirtildi.

Konuyla ilgili İstihbarat Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Akbari’nin ülkenin hassas ve stratejik merkezlerine ait bilgileri İngiltere’nin “MI6” olarak bilinen Zımni İstihbarat Servisi’ne (SIS) aktardığının belirlendiği belirtildi.

Açıklamada Akbari, “İran’ın stratejik kurumları hakkında önemli bilgiler toplayan ve topladığı bilgileri birçok kez bilinçli ve hedefli bir şekilde İngiliz istihbaratına sunan Gizli İstihbarat Teşkilatı’nın en önemli casuslarından biri” olarak tanımlandı.

İran-İngiliz çifte vatandaşlığına sahip Akbari’nin ne zaman tutuklandığı belirtilmese de ülke basını, 2019-2020 yılları arasında MI6 adına casusluk suçlamasıyla tutuklandığını bildirdi.

Ekber’in idam cezasına tepki gösteren İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, 11 Ocak’ta Twitter’da yaptığı açıklamada, kararı “siyasi” olarak nitelendirerek, Akbari’nin idamının durdurulması ve derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

habersereflikochisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu