Ekonomi

KKM’de sekiz ayda ilk düşüş

Ekonomi yönetimi kur korumalı mevduat aracından çıkış stratejisini hızlandırırken, döviz korumalı mevduatta Ocak ayından bu yana ilk kez düşüş kaydedildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre döviz korumalı mevduat toplamı geçen hafta 39,3 milyar TL azaldı. Toplam büyüklüğü 3,37 trilyon TL olurken, dolar bazında 124,3 milyar dolarlık bir hacim kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların döviz korumalı mevduat hesaplarından (KKM) TL mevduata geçiş yapmalarını hedefleyerek ilk kez CCC’yi düşürmeye yönelik bir adım attı.

TCMB’nin Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğleri ve basın açıklamasına göre, “Kur koruması destekli hesaplardan TL hesaplara geçişin hedeflenmesi ve döviz kuru korumalı hesapların belirli oranda yenilenmesi ve bu seviyenin artırılması” kararlaştırıldı. Döviz koruması koruması olmayan TL hisseleri”.

Yabancı para zorunlu karşılıklarını da artıran TCMB’nin cari ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29; 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25; Vadesi 1 yıl ve daha uzun olan yabancı para hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 19 oldu.

TCMB, sadeleşme kapsamında döviz mevduatlarının döviz korumalı mevduata dönüştürülmesi uygulamasına ve TL paylara dayalı menkul kıymet ve zorunlu karşılık tesis edilmesine de son verdi.

TCMB açıklamasında, “Türk lirası mevduatlar artarken, döviz korumalı hesaplardan Türk lirası mevduatlara geçiş yapılarak, döviz korumalı mevduatların azaltılması amaçlanıyor. Böylece, TL zamanını destekleyerek makro finansal istikrarın güçlenmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.” mevduat.”

haber-susurluk.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu