Ekonomi

AB Ekonomik Güvenliği Artıracak, Gözler Teknoloji ve Yatırım Kontrollerinde

Avrupa Asamblesi, Avrupa Birliği’nin ekonomik güvenliğini güçlendirmeyi amaçlayan planları uygulamaya hazırlanıyor. Kurul Çarşamba günü, tüm AB ülkelerinin yabancı yatırımları taramasını gerektiren yeni bir yasa önerisini de içeren kapsamlı bir stratejiyi açıklayacak. Bu taramanın amacı güvenliği tehdit edebilecek yatırımları tespit etmek ve potansiyel olarak engellemektir.

Yeni planlar, başta askeri amaçlarla kullanılabilecek mallar olmak üzere ihracat kontrollerinin uyumlaştırılmasının iyileştirilmesine odaklanacak. Kurul ayrıca kritik teknolojileri içeren araştırmalara kimlerin erişebileceği ve bu araştırmalara katılabileceğine ilişkin düzenlemeleri de sıkılaştırmayı planlıyor. Ayrıca AB, hassas teknolojilerin kaygı yaratan ülkelere veya bu ülkelerden transfer edilmesini önlemeyi amaçlıyor.

Hazırlanacak belgede makul bir ülke yer almayacak olsa da AB, güvenli ortaklarla işbirliği yapmanın değerini vurgulayarak Çin’e ekonomik bağımlılığın azaltılması konusunda seslerini yükseltti. Yeşil teknoloji ve önemli maden üretiminde baskın bir güç olan Asya devi, Rusya ile yakın bağları nedeniyle daha fazla inceleme altına alındı.

Üye devletlerin geleneksel olarak ihracat ve yatırım düzenlemeleri üzerinde kontrol sahibi olması nedeniyle AB çapında tedbirlerin uygulanması zor olacaktır. Ancak blok içinde, Çin ve ABD gibi rakiplerle yüzleşmek için kolektif ekonomik gücünden yararlanma ihtiyacı giderek daha fazla kabul görüyor.

Bir AB diplomatı durumun karmaşıklığını kabul etti ve bu önlemlerin ilerletilmesinin yeni jeopolitik ortam nedeniyle yavaş bir süreç olabileceğini söyledi.

Komisyon, Haziran ayında AB’nin ekonomik güvenliğine ilişkin tartışmaları başlatmış ve COVID-19 salgınını, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini, siber ve altyapı saldırılarını ve artan jeopolitik gerilimleri bir dizi yeni risk oluşturan faktörler olarak öne sürmüştü.

Strateji aynı zamanda AB’nin rekabet gücünü artırma, arz ve ihracat pazarlarını çeşitlendirme ve yarı iletkenler, kuantum hesaplama ve biyoteknoloji gibi yüksek teknoloji sektörlerinde araştırma ve yatırımı artırma çabalarını da içeriyor. AB ayrıca müttefik ülkelerle daha yakın ilişkiler kurmayı da hedefliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

kocaaliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu