Sağlık

Astım hastaları için 6 etkili öneri

Son yıllarda hem yetişkinlerde hem de çocuklarda yaygınlaşan astım, her zaman özellikle geceleri öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve göğüste sıkışma gibi belirtilerle kendini gösterir. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgul Naurzvai 7 farklı astım türü olduğunu, belirtilerinin ve tedavisinin kişiden kişiye değişebildiğini ifade eden Astım, “Astım ciddi sonuçlara yol açabilse de tetikleyici faktörlere karşı önlem alınarak ve doğru tedavi ile yönetilebilir. Doğru teşhis, doktorunuzla düzenli iletişim ve tetikleyici faktörlerden kaçınarak astım şikayetlerini azaltmak mümkündür. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai, astımın en sık görülen türlerini anlatarak değerli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Polenler, toz, sigara dumanı, parfüm, fazla kilolu olma ve sağlıksız beslenme başta olmak üzere birçok risk faktörü tarafından tetiklenebilen astım, akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihaplanması ve daralması nedeniyle gelişir. Ailesinde astım öyküsü olanlarda hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgul Naurzvai “Alerjenlere maruz kalmak astım semptomlarını ve hatta bazen bir krizi tetikler. Astım atağı sırasında havayı akciğerlere taşıyan borular önemli ölçüde daralarak kandaki oksijen seviyesi önemli ölçüde azalır, dudaklar maviye döner, bilinç kaybına ve hayati tehlikeye yol açabilir. Bu nedenle acil tedavi şarttır. Çocukluğunda veya gençliğinde astımı olmayan kişilerde ileride astım gelişebileceğini belirten Dr. Naurzvai, yetişkinlikte astım teşhisi konan kişilerde sıklıkla kalıcı semptomlar olduğunu ve bu durumu yönetmek için günlük ilaç tedavisine ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Astımınızın tipini biliyor musunuz?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai, en sık görülen astım türleri; Egzersize bağlı bronkospazm, alerjik astım, alerjik olmayan astım, öksürük varyantı astım, mesleki astım ve gece astımı olduğunu söylüyor. Bazı kişilerde şikayetler tetikleyicilerle karşılaşıldığında sadece orta sıralarda ortaya çıkarken, daha şiddetli astımı olanlarda şikayetler daha sık görülür. Dr. Naurzvai, en yaygın astım türleri hakkında şu uyarıda bulunuyor:

alerji kaynaklı astım

Alerjiye bağlı astımın en sık görülen cins olduğunu belirten Dr. Naurzvai, alerjik reaksiyona neden olan alerjenlerin solunum yolu, deri, yemek borusu veya enjeksiyon yoluyla vücuda girebileceğini söylüyor. Alerjik astımı olan bir kişi bir tetikleyici ile temas ettiğinde, vücut IgE tipi antikorlar salarak yanıt verir. Başlıca alerjen sorunları; polen, hamamböceği, ev tozu akarları, küf mantarları, evcil hayvan kepeği (deri pulları), idrar, dışkı, tükürük ve saç. Dr.

egzersize bağlı astım

Egzersize bağlı bronkospazm (hava yollarının daralması) fiziksel aktivitelerden sonra ortaya çıkar. Fiziksel aktivite ile tetiklenen bu astım türü, egzersiz yaparken hastaların yüzde 90’ında hava akımı kısıtlılığına ve solunum şikayetlerine neden oluyor. Doğru bir teşhis ve doktorunuzla düzenli bağlantı sayesinde sizin için en ideal hareket tarzını belirleyebilirsiniz.

Öksürük Varyantı Astım (CVA)

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai, öksürük varyantı astımın nefes darlığı olmaksızın sadece öksürük şikayeti ile ilerlediğini belirterek, “Bu astım türü kronik öksürük olarak görülür. Düzgün tedavi edilmezse, öksürük varyantı astım daha şiddetli astıma ilerleyebilir.

mesleki astım

Mesleki astım, işyerinde maruz kaldığınız tahriş edici bir madde tarafından tetiklenir. Astımınız iş değiştirdiğinizde başladıysa, işyerinden uzaktayken düzeldiyse veya kimyasallar tarafından tetiklendiyse mesleki astımınız olabilir. Mesleki astım çoğunlukla; Fırıncılar, deterjan imalatçıları, ilaç imalatçıları, çiftçiler, tahıl asansörü çalışanları, laboratuvar çalışanları, metal işçileri, değirmenciler, plastik işçileri ve marangozlarda görülür.

gece astımı

Gece astımı olarak sınıflandırılan bu türün diğer astım türlerinde olduğu gibi öksürük, hırıltı ve göğüste sıkışma gibi şikayetlere neden olduğunu belirten Dr. Naurzvai, “Ancak gece astımında şikayetler akşam saatlerinde şiddetlenir. Tedavisi, inhalerler ve diğer astım türleri için kullanılan diğer ilaçlarla hemen hemen aynıdır. “Solunum cihazları hastalığı kontrol etmeye yardımcı olabilir ve hastanın normal ve aktif bir yaşam sürmesine izin verebilir.”

alerjik olmayan astım

Alerjik faktörlerin tetiklemediği astıma ‘alerjik astım’ denir. Alerjik olmayan astımı tetikleyen başlıca faktörler; enfeksiyonlar, antrenman, gerginlik ve değişen hava koşulları.

şiddetli astım

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Naurzvai, “Bir kişi astım semptomlarını haftada ikiden fazla yaşıyorsa, astımı ‘kalıcı’ olarak adlandırılır. Kalıcı astım hafif, orta veya şiddetli olarak sınıflandırılır. ‘Kontrolsüz astım’, astım semptomları iyi yönetilmediğinde ortaya çıkar. Kalp hastalığı gibi astımı yönetmeyi zorlaştıran diğer durumlar astım semptomlarını şiddetlendirebilir. Sigara içmek ve inhaler ilaçları düzenli olarak almamak da kontrolsüz astımın nedenleridir.

Astım hastalarına etkili öneriler!

 Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai, astım semptomlarını hafifletmek için alabileceğiniz kolay ama etkili önlemleri şöyle sıralıyor;

 

  1. Hava değişiklikleri, toz, duman, çim ve ağaç polenleri, hayvan kepeği, sabun ve parfümler astımın ana tetikleyicileri olduğundan bu tür alerjenlerden kaçının.
  2. Fazla kilo astım semptomlarını artırabileceğinden, sağlıklı bir diyetle ideal kilonuza inin.
  3. Kesinlikle sigara içmeyin, tütün dumanına maruz kalmaktan kaçının.
  4. İlaçlarınız astımın tipine ve hastalığın yüküne göre değişiklik gösterdiğinden doktorunuzun talimatlarına uyunuz. İlaçlarınızı her zaman doktorunuzun reçete ettiği şekilde alınız.
  5. Burun tıkanıklığına ve hava yolu tahrişine iyi gelen sıcak buhar banyosu yapabilirsiniz.
  6. Bitkisel ilaçları kullandığınız ilaçlarla etkileşime girebileceğinden doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu