Ekonomi

Özel güvenlik sektörü 2024’te yüzde 8 büyüyecek

Güvenlik; Barınma ve beslenmeden sonra en temel ihtiyaçlar arasındadır. Başta kamu kurumları olmak üzere birçok alanın güvenliği özel güvenlik personeli tarafından sağlanmaktadır. Özel güvenlik bölümünün Türkiye’deki en büyük istihdam alanlarından biri olduğunu belirten Güvenlik Hizmetleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Lideri Turgay ŞAHAN, 2023 yılı itibarıyla 350 binden fazla özel güvenlik görevlisinin istihdam edileceğini söyledi. ŞAHAN, “Sektörde 2024 yılında yüzde 8’lik bir büyüme öngörüyoruz. Özlük hakları, eğitim, iş sağlığı ve güvenliği, çalışma koşulları, emeklilik ve sigorta primlerinin sağlanması, özel güvenlik görevlilerinin daha uygun koşullar altında görev yapmasına olanak tanıyacak” dedi. koşullar. “Bu sayede şube ihtiyaç duyduğu işçi sayısına daha kolay ulaşabilecektir” dedi.

Özel güvenlik görevlileri, Türkiye genelinde alışveriş merkezleri, yerleşim alanları, havalimanları ve en uzak noktalardaki barajlar gibi birçok alanda hizmet vermektedir. Özel güvenlik sektörünün gerçek çalışma unsurlarını ve minimum standartlarını oluşturma misyonuyla uygulamalar yürüten Güvenlik Hizmetleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Lideri Turgay ŞAHAN, 2023 yılını değerlendirerek hayata geçirilmesi planlanan uygulamalar hakkında bilgi verdi. 2024’te.

Pandemi sonrası çalışmalarda yer alabilmek için GÜSOD açısından 2023 yılının daha organize geçeceğini belirten ŞAHAN, 2024 yılında katliam konusunda atılabilecek adımların hayata geçme şansının daha yüksek olabileceğini söyledi. Bu konuda hazırlıklarının tamamlandığını belirten ŞAHAN, “2023 yılında kamu otoritelerinin öncülüğünde hayata geçirilen KAAN Projesi’nde özellikle genel kolluk kuvvetlerinin yardımcısı olma misyonumuz göz önünde bulundurularak yapılan uygulama revizyonları ile tüm Uzmanlık eğitimi vermek ve kontrolde yaşanan sorunlara genel bakış sağlamak amacıyla düzenlenen ÖZGE Proje çalıştayı ile bölümümüzdeki dinamikler değişmeye başlayacaktır. Özel güvenlik personeli görev yapacakları alanda uzmanlaşacak. Tüm operasyonlarımızda; Çalışanlarımızın özlük haklarına ve teknolojik gelişmelere yer verilecektir. “Bu gelişmelerle birlikte 2024 yılında daha somut adımları görebileceğiz” dedi.

SEKTÖRÜN EKONOMİK MALİYETİ 3 MİLYAR AVRO ÜZERİNDE

Özel güvenlik bölümünün teknolojik yatırımlar ve istihdam kaynakları açısından ekonomik değerinin 3 milyar avroyu aştığını anlatan ŞAHAN, küresel oyuncularla birlikte bu sayının arttığını belirtti. Türkiye’de en büyük istihdam yaratan sektörler arasında özel güvenliğin ilk sırada yer aldığını belirten ŞAHAN, “Ülke genelinde 1563 özel güvenlik şirketi ve 521 özel güvenlik eğitim kurumu bulunuyor. 2023 yılı itibarıyla 350 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi istihdam edilecek. 5188 sayılı Kanuna göre eğitim alıp sertifika sahibi olan kişi sayısı 750 binin üzerindedir. Şu anda istihdamın en yüksek olduğu iller arasında; Bunlar arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Bursa, Kocaeli, Konya, Gaziantep, Mersin ve Adana yer alıyor. Önümüzdeki dönemlerde Tekirdağ, Muğla ve Urfa illerinde olası istihdam artışlarının yaşanacağı dikkat çekiyor. Son yıllarda kadın özel güvenlik görevlisi sayısında artış görüyoruz. Şu anda 49 binin üzerinde kadın özel güvenlik görevlisi var; Çoğunlukla hastanelerde, öğrenci yurtlarında, havalimanlarında, toplu konutlarda, alışveriş merkezlerinde ve üniversitelerde istihdam edilmektedirler. Sektördeki özel güvenlik personelinin yüzde 14’ü kadın çalışanlardan oluşuyor. “Özel güvenlik sektöründe 2024 yılında yüzde 8 büyüme olacağını öngörüyoruz” dedi.

“ÖZEL GÜVENLİK SEKTÖRÜ BİR GEÇİŞ ALANI OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR”

2024 yılında özel güvenlik görevlilerinin özlük haklarının iyileştirilmesini dileyen ŞAHAN, özlük hakları ve çalışma koşullarına ilişkin düzenleme eksikliğinin özel güvenlik sektörünün en önemli sorunları arasında yer aldığını vurguladı. Bu durumun sektörde deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybına yol açtığını belirten ŞAHAN, şöyle konuştu: Özel güvenlik görevlilerine sağlanacak haklar, onların çalışma koşullarının, güvenliğinin ve refahının güvence altına alınması açısından büyük önem taşıyor. Özel güvenlik personeli çalışma koşulları gereği riskli ortamlarda çalıştığı için özlük hakları gibi sorunlar deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle bireyler riskin daha az olduğu, çalışma koşullarının daha uygun olduğu alanları tercih etmekte ve özel güvenlik şubesini bir geçiş alanı olarak görmektedir. Bu durum sektöre giriş çıkışların artması nedeniyle istenilen sayıda uzman ve tecrübeli özel güvenlik görevlisine ulaşılamamasına neden olmaktadır. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu ve ilgili Yönetmelik kapsamında ayrıca özlük haklarının yeniden düzenlenmesi, fazla mesai ücretlerinin artırılması, genel tatil fiyatlarının ve yıllık izin haklarının artırılması, özel güvenlik görevlilerine görev malullüğü haklarının verilmesi gerekmektedir. “Ayrıca özel güvenlik personelinin ölümü veya yaralanması halinde tazminat ödenmesinin ve özel güvenlik şubesi unvanının SGK görev tanım listesine eklenmesinin şubeye çok olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

SAHA EĞİTİMLERİ İLE YÜZDE 63 DAHA FAZLA GERÇEK MÜDAHALE SAĞLANIYOR

Beklentilerinin gerçekleşmesi halinde sektördeki tecrübeli ve nitelikli iş gücü kaybının önüne geçileceğini belirten ŞAHAN, “Bu büyümenin sadece çalışan sayısı açısından değil, nicelik açısından da olması çok önemli. Bunun için özel güvenlik personelinin hizmet verdiği kesimlerde uzmanlaşması gerekmektedir. Bu konuda çok önemli bir adım olduğunu düşündüğümüz ÖZGE Projesi hayata geçti. Projeyle ilgili düzenlenen çalıştayda; Özel güvenlik görevlilerinin eğitim standartlarının yükseltilmesi, yenilikçi uygulamaların paylaşılması ve güvenlik hizmetlerinin daha etkin sunulmasına yönelik stratejiler belirlendi. Bu içerikte; Bina ve tesis koruma, özel güvenlik yönetimi, ulaşım güvenliği, kişisel koruma, değer aktarım güvenliği, süreksiz toplu etkinlikler ile spor güvenliği ve alarm izleme merkezi alanlarında detaylı çalışmalar yapılmasına karar verildi. Elbette saha eğitimleri özel güvenlik görevlilerine ve şubemize değer katacaktır. ÖZGE Proje çalıştayı ile sektörümüzün geleceğine yönelik daha etkin stratejilerin belirlenmesinin yolunu hazırladık. Derneğimize üye olan özel güvenlik şirketleri ek yatırımlar yaparak istihdam ettikleri çalışanlarına bu eğitimleri veriyorlardı. Ancak bu konunun ÖZGE Projesi ile ayrıcalıklı hale getirilmesi ve kamu otoriteleri tarafından standart hale getirilmesi bizim için çok değerli. Özel güvenlik şirketlerinin verdiği eğitimler sonucunda saha eğitimine tabi tutulan özel güvenlik görevlilerinin yüzde 63 daha fazla gerçek müdahalede bulunduğunu fark ettik. “GÜSOD olarak özel güvenlik sektörünün hizmet kalitesini artırırken yüzde 30 daha uygun fiyatlı hizmet verme imkanı sağlıyoruz” dedi.

“DRONE VE BİYOMETRİK GÜVENLİK SİSTEMLERİ 2024’TE ÖNDE OLACAK”

Özel güvenlik sektöründe teknoloji kullanımının dijital gelişmelerle birlikte önemli bir yer edindiğini belirten ŞAHAN, 2024 yılında özel güvenlik sektöründe teknolojik ekipmanlarda yapay zeka, drone kullanımı ve biyometrik güvenlik sistemlerinin ön plana çıkacağını belirtti. Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerin sektörde daha fazla benimsenmesi gerektiğini söyleyen ŞAHAN, “Böylece güvenlik kameraları daha akıllı hale gelecek ve tehdit analizi yapabilen sistemlerin kullanımı artacak, olaylara daha hızlı müdahale edilebilecek. “Nesnelerin İnterneti” önemi giderek artan kavramlardan biri. Yoğun olarak kullanılan güvenlik kameraları, tespit cihazları ve diğer güvenlik ekipmanları arasında daha iyi entegrasyon, daha etkili bir güvenlik altyapısı sağlayabilir. Parmak izi tarayıcıları, yüz tanıma sistemleri ve iris tarama gibi biyometrik güvenlik çözümleri, fiziksel güvenliği artırıyor ve kimlik doğrulama süreçlerini güçlendiriyor. Bu nedenle daha yaygın kullanılması gerekiyor. Gündeme getirilmesi gereken bir diğer önemli konu ise drone güvenliğidir. Özellikle büyük tesislerin çevresinde ve sınır güvenliğinde drone teknolojisinin önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Gelişmiş alarm ve tespit sistemleri, gürültü filtreleme yetenekleri ve daha hassas sensörler, hırsızlık, yangın veya diğer acil durumların daha hızlı tespit edilmesinde faydalı olacaktır. Tüm bu faktörlerin hayata geçirilmesi önümüzdeki yıllarda şubemizin daha etkin, uyarlanabilir ve güçlü bir güvenlik altyapısı oluşturmasına katkı sağlayacaktır. Bu teknolojik gelişmelerin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için özel güvenlik görevlilerinin konu hakkında eğitim alması ve gizlilik hususlarına dikkat etmesi gerekmektedir. Bu nedenle aslında şubemizin en büyük kaynağı olan özel güvenlik misyonlarının nitelikli ve yetkin olmaları açısından ÖZGE Projesi kapsamındaki eğitimlere dahil edilmesi gerekmektedir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

fethiye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu