Ekonomi

Orta Doğu’daki gerilim piyasalarda şok etkisi yarattı

İsrail’in İran topraklarına saldıracağı haberleri Orta Doğu’da gerilimi tırmandırarak bugün küresel piyasalarda sert tepkilere yol açtı. Hisse senetleri düşüş yaşarken, petrol fiyatları varil başına 3 doların üzerinde kısa süreli bir artış gösterdi ve genellikle güvenli liman olarak görülen devlet tahvilleri bir ralliye tanık oldu.

Piyasa hareketleri nispeten ılımlı olsa da, bu gerginliklerin yarattığı belirsizlik, yüksek petrol fiyatlarının sürekliliği ve enflasyonist baskıların devam etmesine katkıda bulunabilecek arz kesintileri potansiyeline ilişkin endişeleri artırdı.

Bu yıl yaklaşık %13 oranında artan ve varil başına 90 dolara yaklaşan petrol fiyatlarının yüksek seyretmeye devam etmesi bekleniyor. Uluslararası Para Fonu Salı günü yaptığı açıklamada, Orta Doğu’daki durumun tırmanması halinde petrol fiyatlarında %15’lik bir artış yaşanabileceği ve bunun da küresel enflasyonu yaklaşık 0,7 puan artırabileceği uyarısında bulundu. Bu senaryoya OPEC ve diğer büyük petrol üreticilerinin üretim kesintileri de ekleniyor.

Morgan Stanley, mevcut petrol fiyatlarındaki yerleşik jeopolitik risk primini kabul ederek üçüncü çeyrek Brent ham petrol tahminini 94 dolara revize etti.

Yatırımcılar, özellikle ABD’deki son enflasyon rakamlarının ardından, petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisi konusunda tetikte. İki yıl önce enerji fiyatlarındaki artış, enflasyon ve faiz oranlarının yükselmesinde önemli bir etken olmuştur ve yüksek petrol fiyatlarının enflasyondaki düşüş eğilimini bozarak küresel faiz indirimlerine yönelik beklentileri değiştirebileceğinden endişe edilmektedir.

Petrol trendlerini takip etme eğiliminde olan uzun vadeli Euro bölgesi enflasyon beklentilerinin temel göstergesi, Salı günü %2,39 ile Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve Avrupa Merkez Bankası’nın %2’lik hedefinin üzerinde kaldı.

S&P 500 petrol endeksi ve Avrupa petrol ve gaz stoklarının Nisan ayı başlarında rekor seviyelere ulaşmasıyla enerji stokları petrol fiyatlarındaki artıştan faydalandı. ABD petrol hisseleri, S&P 500’ün %5’lik kazancına kıyasla bu yıl neredeyse %12’lik bir artışla daha iyi performans gösterdi.

ABD ve Alman tahvilleri gibi güvenli liman varlıklarına olan talep arttı ve ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi bugün 15 baz puan kadar düşerek %4,58’e geriledi. Bu hareket, artan petrol fiyatlarından kaynaklanan enflasyonist baskılara ilişkin endişeler karşısında daha güçlü bir güvenlik tercihine işaret ediyor.

Dolar ve İsviçre Frangı da güvenli limanlara olan talepten kazanç sağladı ve dolardaki yükseliş ABD’deki faiz indirimi beklentilerinin yeniden değerlendirilmesiyle daha da güçlendi.

Özellikle Hindistan ve Türkiye gibi net petrol ithalatçısı olan gelişmekte olan piyasalar, artan petrol fiyatları ve güçlü doların baskısını hissediyor. Hindistan rupisi bu hafta rekor düşük seviyelere ulaştı ve Nijerya ve Angola gibi petrol ihraç eden ülkeler bile yerel para birimindeki zayıflık ve yakıt fiyatlarındaki artışlar nedeniyle zorluklarla karşı karşıya.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ulus-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu